Programma

Literatour door hartje Amsterdam

Tijdens een Literatour wandel je met een groepje mensen, bijvoorbeeld de leden van je lees- of vriendenclub, zo’n 2,5 uur door Amsterdam langs plekken waar zich fragmenten uit romans of gedichten afspelen. Veelal moderne Nederlandse auteurs komen aan bod, maar ook de meer klassieke alsmede een aantal buitenlandse schrijvers waarvan het werk in Amsterdam gesitueerd is. Op locatie (zo’n 25 tot 30) wordt een fragment voorgelezen en worden er vragen over gesteld. Bijvoorbeeld: “Uit welk boek komt dit fragment?” of: “Wie is de auteur?”

Bestaat het gezelschap uit louter “diehard literatuurfreaks” dan kun je ook denken aan vragen als: “Wat is de naam van de hoofdpersoon?” Aan jou de keus of je een competitieve Literatour wilt houden of een wat vrijblijvendere tocht. Kortom: een Literatour op maat!

Het antwoord op de vragen noteer je op een antwoordenlijst. De tocht wordt afgesloten met een drankje en tijdens dit samenzijn wordt meegedeeld wie de winnaar van deze Literatour is. Eeuwige roem zal zijn/haar deel zijn!

In principe begint de wandeling bij Amsterdam Centraal Station en voert via de Wallen, de Nieuwmarktbuurt, de Dam naar de Jordaan en uiteindelijk weer terug richting Centraal Station. In overleg kan ook elders gestart worden.

Literatour door Amsterdam-Zuid en Oud West

Voor degenen die de Amsterdam-Centrumtocht al eens gelopen hebben is er nu ook een fietstocht door Amsterdam Zuid & Oud-West. Deze begint en eindigt bij “De Boskiosk” Bosbaan 1 waar ruime parkeergelegenheid is en tevens de gelegenheid om voor ca. € 8,- een fiets te huren voor de duur van de tocht. Ook kan bij “De Boskiosk” voor of na de tocht iets gegeten en/of gedronken worden.

Deze tocht van zo’n 2,5 uur voert eveneens langs plekken die – veelal moderne – Nederlandse auteurs hebben gekozen als decor voor hun werk. Bij zo’n 20 locaties wordt stilgehouden en een fragment voorgelezen.

Literatour door Haarlem

Vanaf het voorjaar van 2016 is het ook mogelijk om een Literatour door het schilderachtige Haarlem te maken. Omdat de verschillende locaties soms wat verder uit elkaar liggen, is hier gekozen voor een fietstocht. Deze begint bij Station Haarlem. Tijdens een rit van zo’n twee tot tweeëneenhalf uur fietsen we langs plekken die schrijvers geïnspireerd hebben bij het schrijven van hun boek of gedicht.

Bekende Nederlandse schrijvers uit heden en verleden komen aan bod, alsmede een aantal local heroes. De stad wordt van noord naar zuid doorkruist en eindigt bij de Haarlemmerhout. Daar vandaan rijden we in tien minuten terug naar het station om een eventueel gehuurde fiets terug te brengen.

Net als in Amsterdam kunt u kiezen voor een competitieve tocht of voor een wat meer vrijblijvende versie. Wanneer u daar prijs op stelt, kunnen onderweg enkele van de beroemde Haarlemse hofjes bezocht worden. Houd er rekening mee dat deze op zondag niet toegankelijk zijn.

Uiteraard is het mogelijk om tijdens de tocht te stoppen voor koffie, thee of lunch. Ook kan afgesloten worden met een bezoek aan, of proeverij bij, de ‘Jopenkerk’, Haarlems fameuze bierbrouwerij. Deze is gevestigd in een voormalige kerk aan de rand van het stadscentrum.